Home / Hardware wallet?

Hardware wallet?

Wat is een hardware wallet?

hardware wallet ledger nano s kopen - wat is een hardware walletEen hardware wallet is een stukje hardware dat je kunt vergelijken met een usb-stick. Je cryptocurrencies staan niet op de hardware wallet zelf, maar op de blockchain. De hardware wallet is een soort beveiligde private key. De private key wordt beheerd door je hardware wallet. Een hardware wallet is altijd beveiligd met een pincode; deze pincode heb je nodig om de wallet te openen, cryptocurrencies te versturen of te ontvangen.

In tegenstelling tot een normale wallet geeft een hardware wallet de volledige isolatie tussen de private key en een computer of smartphone. Door deze isolatie/afscherming is een hardware wallet niet gevoelig voor virussen, hacks en spyware.

Cryptocurrency is geen fictief product en blijft altijd op de blockchain. Dit is vergelijkbaar met dollars of euro’s die worden verstuurd via creditcardbetalingen of bankoverschrijvingen die ook op internet blijven totdat ze worden opgenomen bij een pinautomaat.

Wanner je een cryptocurrency vanuit een exchange of online wallet naar je hardware wallet stuurt staan deze coins niet op je hardware wallet. Het apparaat slaat geen cryptocurrency op, maar verstuurt de cryptocurrency van de ene wallet naar de andere wallet. Deze wallets staan op een blockchain.

Een hardware wallet is middel om toegang te krijgen tot je coins op de blockchain. Niemand heeft toegang tot deze blockcain en de cryptocurrencies die erop staan zonder de hardware wallet die je gebruikt hebt ervoor.

Wat zijn de voordelen ten opzichte van een online wallet of desktop wallet?

Een desktop wallet of online wallet is nooit helemaal veilig. De kans bestaat dat de website waarop de online wallet staat gehackt wordt of dat het bedrijf erachter in problemen raakt (faillissement). Je hebt zelf nooit de volledige controle over je wallet en cryptocurrencies. Dit geldt ook voor een desktop wallet die is geïnstalleerd op je laptop, pc of tablet. In het ergste geval wordt je apparatuur gehackt of wordt er een virus geïnstalleerd en hebben kwaadwillende toegang tot je wallets en kunnen zo je cryptocurrencies stelen. Het grootste voordeel is dat je met een hardware wallet je cryptocurrencies altijd in eigen beheer hebt. Op moment van schrijven 6 juni 2018 is er nog geen melding gemaakt van een gehackte hardware wallet.

Wij kunnen maar een nadeel opnoemen en dat is dat er maar enkele tientallen cryptocurrencies worden ondersteund door deze wallets.

Welke hardware wallets zijn het beste?

Deze vraag zien wij vaak voorbij komen. Op dit moment zijn er twee hardware wallet die wij aanbevelen aan onze lezers. Dit zijn de Ledger Nano S en de Trezor. Onze beheerders maken zelf gebruik van de Ledger Nano S.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet