Home / Wat wordt bedoeld met cryptocurrency (cryptovaluta)? 

Wat wordt bedoeld met cryptocurrency (cryptovaluta)? 

Wat wordt bedoeld met cryptocurrency (cryptovaluta)? 

Wat wordt bedoeld met cryptocurrency (cryptovaluta)? Waar je ook gaat of staat; je hoort erover. Cryptovaluta, oftewel cryptocurrency, is HET gespreksonderwerp op verjaardagen, tijdens pauzes, bij het koffieautomaat en op het terras. Zelf als je met je hond op consult bij de dierenarts moet, gaat het in de wachtkamer over bitcoins, ripples, thor en noem maar op. Het lijkt allemaal zo gemakkelijk; Je investeert een beetje geld en dat verdubbelt zich in een oogwenk. Maar is het inderdaad zo gemakkelijk? Hoe werkt het nou eigenlijk?

Om een goede start te maken met het beleggen in cryptovaluta moet je wel weten waar je mee bezig bent. Je investeert je zuurverdiende centen en daar zitten natuurlijk risico´s aan vast. Vooral dat laatste is iets waar je rekening mee moet houden als je wilt beginnen. Vaak hoor je de succesverhalen, maar niet de diepe dalen. Vandaar dat we je nu eerst uitleggen wat cryptocurrency nu eigenlijk is, hoe het werkt en wie erbij betrokken zijn. 

Cryptocurrency: een digitaal kassasysteem 

Cryptocurrency zou je eigenlijk kunnen vergelijken met een kassasysteem, alleen kun je dit kassasysteem niet aanraken; het bestaat alleen digitaal. De anonieme Satoshi Nakamoto bedacht dit kassasysteem met betaalmiddelen (de bedenker van de Bitcoin). Het belangrijkste was dat het kassasysteem gedecentraliseerd zou worden, dus dat er niet vanaf één server gewerkt zou worden; oftewel een peer-to-peernetwerk. Zo´n netwerk heeft een aantal gelijkwaardige aansluitingen die functioneren als server en werkstation voor de andere aansluitingen in het netwerk. Het werken met een peer-to-peernetwerk betekent dat er geen tussenpersonen meer nodig zijn, omdat het voor iedereen toegankelijk is. Je zou zo´n tussenpersoon kunnen vergelijken met de hedendaagse banken, die vaak een klein deel van de transactie, oftewel het geld, opstrijken in de vorm van rente. En dit is nu net de reden waarom de cryptocurrency wordt gezien als ´het geld van de toekomst´. 

Transacties met cryptocurrency

Nu je weet dat er een digitaal kassasysteem bestaat, is het ook belangrijk om te weten hoe een transactie in zijn werk gaat. Waar je met ´gewoon´ geld, geld uit je portemonnee pakt en dit aan de ontvanger geeft, krijg je daar een dienst of product voor terug. Als je betaalt met crypto´s krijg je hier natuurlijk ook een dienst of product voor terug, alleen is de betaling wat ingewikkelder. Jij merkt daar niets van, maar achter de schermen gebeurt vanalles.  

Allereerst hebben de zender (betaler) en de ontvanger (degene die de crypto krijgt) beiden een public key. Dit is het adres van jouw digitale portemonnee. Iedere transactie is eigenlijk een bestand waarin de public keys van zowel zender als ontvanger staan en het aantal munten waar het om gaat. Als jij de betaler bent, sluit je de transactie met je privat key. Deze privat keys zorgen ervoor dat er geen dubbele transacties kunnen plaatsvinden en dat de cryptocurrency dus beschermd blijft. Stel dat jij een tientje in je portemonnee hebt en je geeft dit tientje vervolgens uit. Het kan dan niet zo zijn dat jij datzelfde tientje nog een keer kunt uitgeven; het is inmiddels verdwenen uit je portemonnee. Zo blijft de markt gezond en de waarde van het geld op peil. Dit doen de privat keys dus bij de crypto´s.  

De transactie die je doet, is versleuteld met een cryptische puzzel. De transactie wordt vervolgens het cryptocurrency minersnetwerk ingeslingerd en dan worden de miners actief. Miners zijn personen die proberen de puzzel zo snel mogelijk op te lossen. De miner die dit als eerste lukt, keurt daarmee de transactie goed. Je zou dit kunnen vergelijken met een stempel op een cheque; deze transactie is legaal en goedgekeurd. Iedereen kan minen, maar de cryptische puzzels zijn zo complex en worden met iedere transactie moeilijker, dus er zijn niet veel mensen die dit kunnen. Na bevestiging/ goedkeuring van een miner kan de transactie niet meer ongedaan gemaakt worden en verandert de transactie in ´steen´. Het wordt dan toegevoegd aan een zogenaamde blockchain. 

Als de transactie is goedgekeurd, wordt het door de miner naar de nodes, oftewel de knopen van het peer-to-peernetwerk gestuurd. Alle nodes moeten het eens zijn met de transactie. Als een node het niet eens zou zijn met de transactie, dan zou dit het hele systeem omverwerpen. Er zijn echter zoveel regels geprogrammeerd in het netwerk dat dit voorkomen wordt. Uiteindelijk slaat iedere node de transactie op in zijn of haar database.  

Samengevat kun je crypto´s dus zien als digitale munten, vermomd in een bestand die vanuit verschillende servers en in een immens netwerk verhandeld worden. Ze worden crypto´s genoemd, omdat de bestanden versleuteld worden met ingewikkelde cryptische puzzels en deze puzzels niet zomaar te kraken zijn. De crypto´s worden niet bepaald door mensen of vertrouwen, maar door wiskunde. Dit maakt dat het systeem staat als een paal boven water.