Home / Bitcoin

Bitcoin

bitcoin kopen - bitcoin traden - bitcoin verkopen - wat is bitcoinJe moet onder een steen geleefd hebben, wil je de laatste jaren niet iets van Bitcoin hebben gehoord, gelezen of gezien. Bitcoin veroverde, ondanks dat het al tien jaar bestaat, pas de laatste jaren de wereld. Dat kwam vooral om de waarde van deze digitale munt enorm steeg waardoor mensen die al vroeg geïnvesteerd hadden in één klap rijk werden. Er was zelfs een periode dat je geen krant open kon slaan of de tv niet aan kon zetten zonder dat het over Bitcoin ging. Hoewel die mediastorm intussen wat is gaan liggen, is Bitcoin nog steeds ontzettend populair. Elke dag opnieuw komen er weer mensen bij die besluiten om er in te gaan investeren. Maar wat is Bitcoin nu eigenlijk precies? Hoe is het ooit ontstaan en wat kun je er precies mee doen? Op deze en andere vragen krijg je hieronder een antwoord.

Wat is Bitcoin?

Er kan ontzettend veel over Bitcoin gezegd worden. Ook wanneer je aan mensen vraagt wat Bitcoin nu precies is, krijg je verschillende antwoorden. Daar komen echter waarschijnlijk wel steeds dezelfde dingen in terug. Kortgezegd is Bitcoin een digitale munt waarmee ook betaald kan worden. Het is dus geen fysieke munt die je in handen kunt hebben maar een digitale code die als betaalmiddel geldt. Deze digitale munten worden ook wel cryptocurrency genoemd. Bitcoin was één van de eerste digitale munten die in de markt werd gebracht en is vandaag de dag nog steeds de grootste. Dat is behoorlijk knap aangezien er inmiddels ontzettend veel concurrerende cryptocurrencies zijn. Het meest belangrijke kenmerk van Bitcoin is dat deze vorm van geld decentraal is. Dat betekent eigenlijk dat je iemand direct kunt. Wanneer je betaalt met de ‘ouderwetse’ geldvormen treedt de bank op als centrale instantie. De bank voert immers de transactie voor je uit. Bij cryptocurrency is dat niet het geval. Er komt helemaal geen instantie kijken bij de transactie die je maakt omdat je het op digitale wijze direct van ene naar de andere persoon stuurt. Daardoor gaan de transacties niet alleen sneller maar zijn ze ook goedkoper. Op termijn zou dat zelfs wel eens kunnen betekenen dat de banken buitenspel worden gezet.

Het ontstaan van Bitcoin

De Bitcoin ontstond in het jaar 2008. Niet geheel toevallig was dat ook het jaar waarin de financiëlebitcoin kopen - wat is bitcoin - waar kan ik bitcoin kopen crisis op Wall Street hard toesloeg. Op het moment dat grote bedrijven failliet gingen, publiceerde Satoshi Nakamoto een whitepaper over Bitcoin en was het ontstaan van de digitale munt officieel een feit. Overigens is Satoshi Nakamoto een schuilnaam en is tot op de dag van vandaag nog niet precies bekend wie het is. Het plan rondom Bitcoin werd in oktober 2008 gelanceerd en vormt de basis van wat de digitale munt vandaag de dag nog steeds is. De meest belangrijke eigenschap van deze cryptocurrency was eigenlijk vanaf het begin direct al duidelijk: het maakt digitale transacties mogelijk zonder dat daarbij een andere instantie komt kijken waar je dus maar op moet vertrouwen. Toch sloeg het niet direct aan. De eerste transactie die met Bitcoin gedaan werd, was pas begin 2009. Vervolgens ontwikkelde de digitale munt zich langzaam maar zeker en ontstond er steeds meer vertrouwen. Het systeem werd steeds meer verbeterd en sinds 2015 kent de Bitcoin een zeer explosieve groei. Om je een beeld te geven van hoe hard de waarde is gestegen: wanneer je in 2008 voor 50 euro aan Bitcoin had gekocht, was je inmiddels ruimschoots miljonair geweest.

Wat kun je er mee doen?

Bitcoin - Bitcoin kopen - bitcoin verkopen - wat kan ik met bitcoin - wat is bitcoinAllemaal leuk en aardig natuurlijk, maar wat kun je dan precies met Bitcoin doen? Allereerst is het natuurlijk een betaalmiddel en dus kun je er heel eenvoudig mee betalen. Dat kan bijvoorbeeld op internet wanneer je gebruik maakt van een bepaalde app of een betaalprogramma. Heel veel webshops accepteren het al als betaalmiddel en de verwachting is dat dit alleen nog maar meer gaat worden. Hetzelfde geldt eigenlijk voor fysieke winkels. Er zijn inmiddels al ontzettend veel winkels waar Bitcoin geaccepteerd wordt en ook horecagelegenheden doen massaal mee. Wanneer je in een fysieke winkel wilt betalen met de digitale munt doe je dat met je de smartphone. Met een paar handelingen is de betaling al voltooid. Op deze wijze betalen is ook ontzettend handig met betalingen naar het buitenland. Wanneer je dat op de beproefde manier doet, duurt dat vaak lang. Bovendien kost het ook nog eens veel geld. Door gebruik te maken van Bitcoin is dat probleem direct opgelost. De betaling gaat via internet en wordt binnen een paar minuten afgerond. Bovendien kost zo’n transactie nog minder dan een cent!

Naast Bitcoin als betaalmiddel gebruiken, kun je het ook nog zien als investering. Natuurlijk hebben de mensen die in het begin geïnvesteerd hebben het meeste voordeel. Maar als je vandaag de dag nog investeert, kun je er nog steeds flink wat geld aan verdienen. Er zijn heel veel aanbieders en wisselmarkten beschikbaar waar het mogelijk is om te handelen in deze digitale coin of te speculeren. Wanneer je dat slim aanpakt, kun je behoorlijk veel winst behalen. Bitcoin kopen kan bij diverse Nederlandse aanbieders.

Bitcoin bewaren

Besloten om Bitcoin aan te schaffen om mee te betalen of omdat je wil gaan investeren? Dat kan Bitcoin hardware wallet ledger nano s kopen - wat is een hardware walletnatuurlijk. De Bitcoins die je aanschaft, moeten echter wel ergens bewaard worden. Daarvoor zijn er wallets beschikbaar. Dat kun je zien als een digitale portemonnee, waarin de Bitcoins die je bezit worden opgeslagen. Natuurlijk is het de bedoeling dat alleen de eigenaar van de wallet erin kan komen, omdat je Bitcoins anders niet veilig zijn. Er zijn verschillende soorten wallets beschikbaar. Online wallets bijvoorbeeld stellen je in de gelegenheid om overal in te loggen zolang je maar internet hebt. Deze zijn echter weer minder veilig dan andere wallets zoals een hardware wallet en een paper wallet. Je wallet beschikt over een public key en een private key. De public key kun je vergelijken met een bankrekeningnummer. Wanneer iemand Bitcoin aan je wil betalen, heeft diegene de public key nodig om dat te doen. Je private key is juist alleen voor de eigenaar en bedoeld om mee in de wallet te komen.


Bitcoin kopen  Bitcoin live chart  Bitcoin calculator