Home / Bitcoin wallet

Bitcoin wallet

Bitcoin wallet - bitcoin kopen - bitcoin traden - bitcoin verkopen - wat is bitcoinDe Bitcoin is de laatste jaren gigantisch populair geworden. Waar de digitale munt in eerste instantie voornamelijk gebruikt werd om in te investeren door de meeste mensen, wordt het nu ook steeds vaker als betaalmiddel gebruikt. Kijk maar eens goed om je heen en je zult verbaasd zijn over het aantal webshops die deze digitale coin als betaalmiddel accepteren. En dat beperkt zich echt niet alleen maar tot webshops. Ook in winkels, restaurants en bars wordt de Bitcoin steeds vaker geaccepteerd. En volgens de algemene verwachting gaat dit alleen nog maar meer worden. Het is dan ook een stuk eenvoudiger om Bitcoin te hebben dan in het begin. Inmiddels is iedereen in staat om Bitcoins te kopen en ermee te bewaren. De enige voorwaarden zijn eigenlijk dat je geld hebt om ze te kopen én een plaats om ze te bewaren. Voor dat laatste wordt een Bitcoin Wallet gebruikt. Maar wat is dat dan eigenlijk precies? Welke soorten Bitcoin Wallets zijn er eigenlijk en wat zijn de voordelen en nadelen van deze verschillende soorten? We bespreken het hieronder!

Wat is een Bitcoin Wallet?

Wanneer je geld hebt, heb je en portemonnee nodig om dat in te bewaren. Dat is tenminste wel zo handig. Anders raak je het geld namelijk veel sneller kwijt en is het ook niet veilig voor mensen die je geld af willen pakken. Dat geldt echter niet alleen voor fysiek geld, maar net zo geld voor digitale coins. Als je Bitcoin wil bezitten, heb je een zogeheten Bitcoin Wallet nodig. Dat is niets meer of minder dan een digitale portemonnee om je digitale geld in op te slaan. Het verschil met fysiek geld is dat je echt geen digitale coins kunt kopen zonder Bitcoin Wallet. Daar worden je gekochte Bitcoins namelijk naar toe gezonden zodra je ze hebt aangeschaft. Er zijn vele verschillende wallets die allemaal weer hun voordelen en nadelen hebben. Sommigen zijn bijvoorbeeld ontzettend veilig terwijl andere juist weer als voordeel hebben dat je altijd en overal in je wallet kunt komen om deze te beheren of een betaling te doen. Hieronder worden de verschillende soorten wallets verder besproken!

Online Bitcoin Wallet

Een online wallet kun je op heel veel verschillende websites aanmaken. Eigenlijk zegt het woord het al: wanneer je beschikt over een online Bitcoin Wallet, ga je naar een bepaalde website om in te loggen. Door middel van een gebruikersnaam met code of wachtwoord kun je inloggen in je eigen wallet. Soms is daar een extra veiligheidsmaatregel bij genomen door middel van mobiele verificatie. In dat geval wordt er bij het inloggen een code naar je mobiele nummer gestuurd die je moet invoeren voordat je daadwerkelijk de wallet in kunt komen. Het grote voordeel van een online wallet is dat deze ontzettend gebruiksvriendelijk is. Je kunt immers altijd en overal in je wallet komen, zolang je maar de beschikking hebt over internet én een apparaat waarmee je op internet kunt gaan. Bovendien kun je een online Bitcoin wallet heel snel instellen en gebruiken. Er kleven echter ook nadelen aan het gebruik. Je hebt de wallet altijd bij een bepaalde website die in principe dus je bitcoins in handen heeft. Ook is de veiligheid niet altijd gegarandeerd. Kies daarom het liefst voor een bekende en gerenommeerde aanbieder en voor kleien hoeveelheden Bitcoin.

Desktop Wallet

Je kunt ook voor een Desktop wallet kiezen. Daarbij installeer je een programma op je computer die vervolgens dienst doet als jouw Bitcoin Wallet. Het gaat hierbij om een klein programma. Het programma creëert de public en private key’s voor je en slaat deze vervolgens op in een wallet. Groot voordeel hiervan is dat je volledig zelf de zeggenschap hebt over de wallet. Je bent van helemaal niemand afhankelijk en je bent de enige die de controle heeft. Dat is echter direct ook weer een nadeel. Er is namelijk niemand die problemen voor je kan voorkomen of de veiligheid voor je regelt. Wanneer er ingebroken wordt op je computer of wanneer je computer gestolen wordt, ben je eigenlijk het bestand kwijt en daarmee ook de controle over je wallet en de Bitcoins die daarin zijn opgeslagen. Zie namelijk maar eens aan te tonen dat de desbetreffende Bitcoins jouw eigendom zijn. Verder kun je op deze wijze ook echt alleen maar in je Bitcoin wallet komen via het bestand op je eigen computer.

Hardware wallet

De derde soort Bitcoin wallet is een hardware wallet. Dit is zonder twijfel één van de meestBitcoin hardware wallet ledger nano s kopen - wat is een hardware wallet veilige opties. In veel gevallen betaal je echter ook het meest voor deze wallet. Het fijne is dat de hardware wallet naast veilig ook nog eens zeer gebruiksvriendelijk is om je digitale munten in op te slaan. Je keys staan opgeslagen in een volledig afgesloten omgeving die ook nog eens offline is. Je kunt het bijvoorbeeld vergelijken met een externe harde schijf of een USB-stick waarop je Bitcoins dan staan opgeslagen. Althans, de munten zelf staan er niet opgeslagen, maar wel de private keys die je toegang geven tot de munten. Je sluit dit apparaat aan op een computer of laptop en vervolgens kun je jouw digitale coins beheren. Grootste voordelen zijn dus de veiligheid en het gebruikersgemak. Nadelen zijn dat een hardware wallet behoorlijk duur kan zijn. Bovendien kun je deze natuurlijk ook kwijt raken of hij kan gestolen worden. Er zijn verhalen bekend van mensen die op die manier heel veel geld zijn kwijt geraakt. De Ledger Nano S is de bekendste hardware wallet.

Smartphone Wallet

Een Smartphone Wallet wordt ook wel Mobile Wallet genoemd. Ook hierbij zegt de naam eigenlijk al genoeg. Dit is een digitale portemonnee op je telefoon. Je kunt dus alles vanaf je smartphone regelen. Ontzettend handig en dus een zeer hoog gebruikersgemak. Maar de veiligheid ligt een stuk lager dan bij andere wallets. Overigens kun je bij een Bitcoin Wallet op je smartphone kiezen uit een online- of desktopvariant.

Paper Wallet

De laatste Bitcoin Wallet die we bespreken is de Paper Wallet. Daarbij worden je Bitcoins offline opgeslagen. Dat gebeurt letterlijk op een stuk papier. Daarom wordt het ook wel cold storage genoemd. Zowel de public key als de private key worden op een document afgedrukt en daarna online verwijderd. Groot voordeel is natuurlijk de veiligheid omdat hackers buitenspel worden gezet. Ook ben je niet meer afhankelijk van je computer of een website. Nadeel is dat een papier kwijt kan raken en na verloop van tijd kan verkleuren en vervagen. Een paper wallet moet daarom altijd goed beschermd worden tegen invloeden van buitenaf.

In de meeste wallets kun je ook andere cryptocurrency bewaren.